Sinkeruds fotoblogg

Vi tar mange bilder i ulike sammenhenger, ikke minst på reiser og i ferier. Her vil vi vise en del av disse. Alle bildene er tatt av en av oss, Knut og Hanne G. Sinkerud. Finner du noe du ønsker å bruke er det bare å gjøre, men gjør gjerne oppmerksom om hvor bildet er hentet.

mandag 18. oktober 2010

Jutulhogget


Sagnet om Jutulhogget
Rendalsjutulen i Sølenfjellet var avundsjuk på Glåmdalsjutulen i Tronfjellet fordi han hadde så mye større elv gjennom dalføret sitt. Så fann han på at han ville leie Glåma over til Rendalen. Til det laga han ei kjempesvær øks og gav seg til å hogge laus på fjellryggen. Det første hogget gjekk noko skeivt - heile 45 grader nord-vest for den retninga som vassrenna skulle ha. Skaret etter dette heiter Veslehogget. Så vart han arg fordi det første hogget gjekk så skeivt, og hogg andre gongen til av all si makt. Det vart ei veldig fjellkløft nesten over til Barkald. Det ramla og larma så fælt at Glåmdalsjutulen vakna og spurte kva som stod på. "Ei høgg vasstro åt kvennom mine", ropa Rendalsjutulen, mens han svingte øksa til det siste hogget. Men da hadde Glåmdalsjutulen vorte heilt vaken. Han slengde av garde ein kjempestor stein. Den råka Rendalsjutulen midt i skallen så han datt livlaus om på austsida av Tysla. Der kan ein sjå grava hans attmed vegen den dag i dag. Det siste hogget som kunne ha fått Glåma til å renne gjennom fjellryggen til Tylldalen og Rendalen, vart det altså ikkje noko av. Ein dryg halv-kilometer står att. Den store steinen vart liggjande att på Fonnåsfjellet."

(teksten er hentet fra Tynset kommunes nettsider, tynset.kommune.no)




mandag 4. oktober 2010

Historie

Dagens tema på Mandagtema er Historie og da syns jeg det passet å plukke fram et par bilder fra vår siste fjelltur (se også forrige innlegg). I Rendalen har man noe som kalles Veidemannsprosjekt og et av arrangementene var en tur i fjellet for å se på spor fra tidligere tider. Dette er spor som nettopp forteller en historie om noe som en gang har vært.
I området vi var har man drevet utstrakt jakt i tidligere tider og dette fant vi flere spor etter Blant annet brukte man noen form for gjerde/innhegning for å få flokkene med reinsdyr til å passere fangstgraver. Her er spor etter et stolpefeste fra et slikt gjerde/innhegning:


Og ser man nedi ser man restene av stolpen - neveren fra bjørken er fortsatt igjen, selv etter at treet er råtnet helt opp.

Flere eksempler på Historie finner du hos Mandagtema.